Un sfârşit de săptămână în aer liber şi curat, la natura din Rezina, ce poate fi mai frumos? Toate astea mulţumită organizatorilor festivalului moldo-franceze Vent d’est (Vântul de Est) ce avea la bază cântecul şi cultura franceză.
Pe data de 20 şi 21 august în comuna Horodişte din raionul Rezina a fost organizat primul festival în sânul naturii al cântecului francez.
Până a ajunge la Horodişte mă gândeam ce va fi acolo aşa de deosebit, comună ca alte comune de la noi din ţară, cu drumuri de ţară cu praf, pietre şi tot ce vrei, sărăcie, nevoie, ţărani pe la poartă ce pun la “cale ţara”, şi copii ce se zbenguie prin ogradă aşteptând să vină şcoala cu noile cunoştinţe şi descoperiri.
Pe drum admiram cu viteză din frumuseţile meleagurilor moldoveneşti care trec pe un alt plan pe lângă problemele cotidiene care ne macină viaţa zi de zi, devin ca ceva firesc, fără mare importanţă. Doar plimbândute pe dealurile, povârnişurile, colinele frumoase ale R.Moldovei înţelegi ce pierzi.
Ajungând la locul festivalului mare mi-a fost descoperirea când am văzut frumuseţile acestor locuri.
Dealuri pline cu roadele naturii şi rezultatul muncii în sudoare a ţăranilor, stânci cu pante abrupte şi încrestate de mâna naturii şi a timpului, scoicile ce se iveau din pietre explica faptul ca acolo cândva a fost mare sau ocean, cascadele ce încântau auzul când priveai aceste frumuseţi ale creaţiei naturii.
Concertul francez în aer liber, se combina de minune cu aceste decoruri ale naturii. Înarmaţi cu o păturică, toţi spectatorii însetaţi de a asculta o muzică frumoasă se acomodase pe iarba ce se pârpălea la soare.
Talentele moldoveneşti nu sau lăsat mulţi aşteptaţi, o fanfară ne-mai pomenit alcătuit de băieţaşi de la clasa a 4 până la a 10, au încântat urechile cu un repertoriu foarte frumos. Muzica franceză înterpretată de o frumoasă voce moldovenească şi în haine tradiţionale moldoveneşti parcă are o altă frumuseţe ce îţi vine greu să o descrii cu cuvinte, dar şi plăcerea primită e la fel de nedescris, ea doar trebuieşte savurată împreună cu natura, cu adierea de vântişor proaspăt şi liniştit.
Vocile înterpreţilor şi repertoriul francez al vedetelor autohtone erau foarte aproape de vedetele franceze, pentru moment ţi se părea că cântă Edith Piaf sau Salvadore Adamo cu faimosul sau cântec Tombe la niege. Concertul a fost foarte super, cântecele bine înterpretate, repertoriu bine ales, atât cu cântece de prin anii 70-80 cât şi cântece moderne.
Între pauzele dintre cântece aveai posibilitatea să savurezi plăcinţele de casă pentru toate gusturile, frigărui şi cârnăciori la grătar, ce mergeau foarte bine cu berea şi vinul moldovenesc. Şi chiar acolo pe loc se pregăteau şi gustoşenii de la copii pentru copii, clătite cu diferite gusturi, forme, pentru gustul fiecăruia, şi oricine avea posibilitatea să se înveţe să facă clătite.
Picturi create de imaginaţia şi mânuţa copiilor chear acolo pe loc, jocuri de imaginaţie cu diferite legume, fructe, bouling improvizat la natură , fodbal, o mică galerie de fotografii cu oamenii amuzanţi şi locurile frumoase din Moldova. Ce poate fi mai frumos în vacanţa de vară din copilărie? Muzică, mâncare bună, distracţie pe cinste, până şi anotimpul a ţinut cu aceşti copii drăguţi şi dornici de distracţie.
Împărţitul bomboanelor pentru mine a fost cel mai distractiv, împreună cu aceste fetiţe mi-am adus aminte de copilărie. Le-am servit cu câteva bomboane, şi ele nu puteau nici cum să le împartă, doriţi de dulciuri fiecare vroia sa aibă mai multe bomboane, ei până într-un sfârşit am făcut noi parte dreaptă şi împăcare pe viaţă.
Am încercat să contribui şi eu cu puţinul pe care îl am oferindule şi câteva rechizite pentru şcoală sper să le prindă bine.
Surpriza organizatorilor a fost invitata de onoare tocmai din Elveţia, interpreta Dehlila care părea foarte încântată de locurile pitoreşti şi de copilaşii de acolo, vocea şi felul ei de a înterpreta melodiile e ceva nemaipomenit.
Mulţumesc iniţiatorilor acestui festival, doamnei Tatiana Pagu-Ernst-preşedinta asociaţiei Vent d’est , şi soţului ei. Sper că va deveni o tradiţie foarte frumoasă pe viitor. Acest eveniment a avut la bază un scop foarte nobil de a ajuta copilaşii din Horodişte, prin îmbinarea utilului cu plăcutul.
Dragostea comună de cântecul francez a stat la baza acestui eveniment plăcut, timp de 2 zile a oferit distracţie pe cinste, muzică bună, mâncare gustoasă, odihnă la maxim, excursii la cascade, tombole, concursuri.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu