Munca de clacă se aburește deasupra unei farfurii cu colțunași aburiți.
Numai cum nu a fost numit acest fel de mâncare ce are la bază ingrediente ieftine, cu aluatul și împlutură. Unii le numesc chiroaște, ucrainenii le numesc: вареники- colțunașii care îi știm noi moldovenii, rușii le numesc пельме́ни- buzunărele împlute cu carne, italienii au o gamă foarte diversificată de: raviole- ce au formă pătrată, cappelleti- pălărioare, tortellini- rotunzi, lunnete- semilună, cannelloni- tuburi, matâ-în bucătăria asiatică, ș.a.. Acest fel de gustoșenie culinară predomină în diferite culinării străine: moldovenească, românească, rusească, ucrainească, italiană, chineză și încă multe altele țări asiatice. Diversitatea împluturilor, formei și a metodei de pregătire, bucură atât gustativ, estetic, cât și sunt foarte gustoși.
În istoria culinară apariția colțunașilor nu are o țară anume la origine. Se pare că ideea de a face din ingrediente puține un fel de bucate ce să sature mai mulți gurmani și să strângă în bucătărie toate rudele la o vorbă bună, la relaxare de la probleme cotidiene, a stat la baza apariției acestor colțunași cum îi spunem noi.
Așa și noi am hotărît să ne relaxăm puțin lipind colțunași.
Am dres repejor aluatul, ce are la bază o componență foarte simplă, din: 200 gr apă călduță, puțină sare și făină până se îngroașă.
Pentru împlutură am recurs la brânză de vaci amestecată cu puțină sare după gust și ou. Cât și la cartofii piure, la fel i-am dres cu puțină sare, piper și un cățel de usturoi pisat.
Aluatul obținut l-am întins binișor până sa subțiat, această procedură e foarte bună pentru biceps, nici sală nu-ți mai trebuie după câteva foi întinse. Apoi am tăiat pătrățelile pentru a le umple cu umplutura dată. Și am început toți în cerc să facem exerciții la degetuțe și la limbă, punînd țara și viața la cale. Lipirea colțunașilor e o amintire plăcută încă din copilărie, când noi copii trudeam deasupra fiecărui pătrățel de aluat lipit și îl vrăjeam ca anume al meu să fie cel mai frumos și mai gustos dintre toți, această amintire plăcută reânvie de fiecare dată când lipim colțunași. Acum când i-am lipit nici nu am observat sub ritmul muzicii, a amintirilor plăcute și a vorbelor bune cât de repede i-am lipit și fiert în apa cu puțină sare. Nu știu cum la alții dar mie îmi place ca după ce îi scot din oala în care sau fiert să-i dau prin puțină apă rece și puțină ceapă prăjită în ulei și să-i servesc cu puțină smântânică. Dar și mai gustoși sunt cînd îi rumenești puțin pe tigaie, devin mai fărămicioși și mai diverși la aspect, devin parcă mai apetisanți. Nici nu observi cînd in fibgi furculița în farfuria goală.
Pot să numesc sigur această ocupație de pregătire și de savurare a colțunașilor, ocupația de weekend, când toți membrii familiei sunt acasă și au chef de a se descărca de grijile și nevoiele de serviciu și de a sta mai mult cu copii ocupați în crearea primei sale opere de artă din aluat.
Indiferent cine a inventat acești colțunași, a făcut un lucru minunat, și celor ce vrăjesc în continuuu pentru a inventa noi forme, împluturi și metode de pregătire le doresc mult succes, riscați și încercați să le pregătiți după bunul vostru plac. Dacă cunoaște cineva vre-o recetă gustoasă de colținași și de o poveste interesantă de pregătire a lor, nu fi zgârcit spune-o și mie.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu