Într-o dimineaţa ca să diversific puţin felurile de bucate, am hotărât să plec la pescuit peşte. Aşa că m-am sculat mai dimneşioară, mi-am luat undiţa adică portmoneul şi am plecat la pescuit peşte în piaţa centrală. Am noroc la peşte am prins doi carpi proaspeţi de toată frumuseţea de 55 lei. Pe drum mă gândeam bine…, bine…, dar cum îi voi prepara?! Ei până am ajuns acasă am rezolvat şi dilema. Am hotărât să fac două feluri de bucate, care anume vă spun puţin mai târziu.
Acum aş vrea să aflu de când se trage tradiţia de a mânca peşte. Ei să ştiţi că netul nu e prea cunoaşte aşa informaţie. Dar eu ştiu că pe vremurile comuniste, era dedicată o zi în săptămână când se mânca doar peşte. Prezenţa peştelui în bucate se cunoaşte încă din timpurile când pe pământ a coborât Isus Hristos, bucatele din peşte sunt larg răspândite pe întreg spaţiul creştin. Ba mai mult aş spune că peştele stă la baza continuităţii tradiţiei de a mânca peşte în special în timpul postului când e dezlegare la peşte.
Odată cu dezvoltarea omului şi a noilor tehnologii, sau diversificat si metodele de pregătire a peştelui, cât şi componenţa lui după vitaminele necesare organismului uman. Ştim foarte bine cât e de necesar pentru sănătate ca să mâncăm măcar o dată în săptămână peşte, indiferent cum îl vom pregăti.
Eu prefer să-l gătesc cât mai sănătos şi mai gustos, şi să i se simtă gustul în bucate. Nu ştiu cât de bine îmi reuşeşte….
Dar să ne întoarcem la cei doi carpi. După ce i-am curăţit de solzi şi măruntaie, i-am tăiat felii. Capurile coada, şi înotătoarele le-am tăiat cu puţină cărniţă pe ele şi le-am pus într-un săculeţ din tifon, pentru ce veţi afla ceva mai jos. După care am pregătit următoarele ingrediente: 3 cepe, 2-3 morcovi, 5 ardei micuţi, 4 căţei de usturoi, 7 roşii, o mână de verdeaţă, câteva cartofe fierte şi decojite, puţin ulei de măsline, sare piper.
Primul fel de bucate care l-am făcut a fost carp cu legume la cuptor sau cum îi mai zic eu carp odihnit. Am pregătit o tigaie, am acoperito cu folie de aluminiu pentru bucătărie, am pus un strat de morcov tăiat pai, apoi un strat de ardei la fel pai, după care a mers ceapa, apoi roşiile, totul am turnat cu un sos din ulei mirodenii şi puţin usturoi pisat. În bucăţelile de peşti am făcut câteva buzunărele în care am pus câte o feliuţă de lămâie ca să se înmoaie spinii cei mici şi câte o feliuţă de usturoi. Am stropit totul cu sosul rămas, am turnat puţină apă şi am acoperit cu folia şi l-am dat la cuptor pentru 30 min la 200 grade. După care l-am scos, l-am acoperit cu cartofa fiartă şi verdeaţa, şi l-am sărat puţin şi iarăşi la cuptor pe vre-o 15-20 min. Apoi am scos folia de deasupra şi l-am mai lăsat pentru 5-10 min ca să se rumenească puţin.
A ieşit o gustoşenie, de te lingeai pe botişor, am piruit şi mâncat 2 zile, sa primit destul de mult şi gustos.
Al doilea fel de bucate care l-am pregătit între timp cât stătea carpul la odihnă în cuptor, se numeşte uha, o supă de peşte cu rădăcini ruseşti. Se cunosc cam vre-o 100 de reţete de uha, eu am ales din toate câte ceva. O parte din legumele care au fost pregătite pentru pătucul peştelui la cuptor le-am repartizat în uha. Am lăsat să fiarbă puţin legumele, apoi am pus săculeţul din tifon cu capul, coada şi înotătoarele, le-am lăsat să fiarbă niţel, cam vre-o 10 min. Am scos săculeţul de tifon, am separat cărniţa de peşte de spini şi am adăugato înapoi în supă, am sărato, am turnat puţin borş acru, şi atenţie ingredientul secret, care îl folosesc pescarii adevăraţi, puţină vodcă. Cred că ei i se datorează şi denumirea de UUHHAA, după ce torni vodca în primele secunde parcă vrei să strigi uha ce miros ademenitor. Apoi am adăugat şi verdeaţa şi la primul clocot era deja gata. Încă un secret a unei uha reuşite ar fi şi locul preparării, e de dorit pe malul unui lac la natură.
După care am dres repejor o măliguţă ca să accentuiez gustul tradiţional. Remarcă, e de dorit în aşa caz de ales făina măcinată mai măşcăţel când o mărunţeşti în uha crează senzaţia de icre de peşte. La dorinţă se poate de adăugat şi puţină smântână.
Gustul şi mirosul îmi vine greu să le descriu, o combinaţie de peşte şi legume e mere o reuşită gastronomică pe măsură. După cum ne recomandă medicii bine ar fi să mâncăm peşte cel puţin o dată pe săptămână, ca să fim mereu bine dispuşi şi sănătoşi. Celor ce au gustat asemenea bunătăţuri, rog să se dea cu părerea, iar celor ce încă nu au încercat, le doresc să se înfrupte cât mai curând din asemenea buchete de vitamine naturale şi necesare organismului uman.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu